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Welcome to the January/

February issue of the
COMMUNITY BANKERS'
ADVISOR.

The ADVISOR is prepared by
attorneys at Olson & Burns P.C. to
provide information pertaining to
legal developments affecting the
field of banking. In order to
accomplish this objective, we
welcome any comments our
readers have regarding the content
and format of this publication.
Please address your comments to:

Community Bankers' Advisor
c/o Olson & Burns P.C.
P.G. Box 1180
Minot, ND 58702-1180

olsonpc@minotlaw.com

Also, visit our web site at:
www.minotlaw.com

The attorneys at Olson & Burns
represent a wide range of clients in
the financial and commercial
areas. Our attorneys represent
more than 30 banks throughout
North Dakota.

ORNEYS

You Are Asking . ...

Q: We have a Certificate of Deposit owned by a
husband and wife, with a “primary” and a joint
owner with rights of survivorship. The “primary”
owner, the husband, recently passed away, The
joint owner wants to keep the same CD open and
switch ownership so she is “primary” owner. Do
we have to get a Form W-9 (Request for Taxpayer
Identification Number (TIN) and Certification)
and update the CD signature card?

A: Just to clarify, calling one of the joint owners a
"primary owner" makes it sound like one of the joint
owners has more “ownership rights”, which is not
how it actually is. Typically, the first-named of the
joint owners is the party whose tax identification
number is used for interest reporting to the IRS. Be
clear that that person has no higher ownership status.
With rights of survivorship, ownership of the CD
vests by contract and/or by operation of law in the
surviving joint owner immediately upon the death of
the other owner. See N.D.C.C. § 30.1-31-09
Because she is already on the signature card, you
don’t need to get a new signature card from her,
though you should note the death of the other owner
on the current card. If you did not obtain a W-9
certifying the TIN of the now-surviving owner at
account opening, do that now and update the record
so that tax reporting will be done under her TIN.
While taking care of that, it's also the time to remove
the decedent's name from the CD account title and
make necessary changes to the mailing address.
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Q: A customer brought in a check payable to a trust. She wants to deposit it into her personal account,
and showed the trust papers, proving that she is the trustee, to the teller. She wasn’t happy when we
told her she needed to open an account in the name of the trust. '

A: She may not be happy, but the bank was absolutely correct. A bank may not deposit a check made out to
a trust into a personal account - not even if the trustee shows the trust papers to the teller. If a trust exists and
t}%;iere are checks payable to that trust, your customer needs to open an account in the name of the tust. ~ '.j:'.'_
Q: Our customer is a small limited liability partnership (Henny Penncy, LLP) doing business under a
registered fictitious name (Chicky Cakes). The bakery used to be named Henny Penney, the same as
the LLP name, but changed its business name to Chicky Cakes. Unfortunately, it still gets a lot of
checks written out to Henny Penny. Is there any law or regulatien saying we cannot accept checks for
deposit into the Chicky Cakes account that are made payable to Henny Penny? '

At A limited liability partnership using a fictitious name in the transaction of business must file a Partnership
Fictitious Name Certificate with the Secretary of State. A fictitious name is a name other than the limited
liability partnership name - it’s not actually a separate entity, it’s just the name the partnership uses for the
business. There is no law or regulation providing that the business can’t accept checks payable to either ifs
real name or to its fictitious name; however, we think it’s confusing for bank employees to deal with. If the
business is getting a number of checks payable to Henny Penny and a number payable to Chicky Cakes, urge
it to get an endorsement stamp that includes both its legal name and its DBA name.

Q: We have had several disputes between account holders in the past year or two. Some cases have
been joint account holders, a couple were signers on an account, and one case was a person claiming
to own or control a business. We try to avoid taking sides. What are our options?

A: You may be asked to take sides - don’t. If you pick the wrong side, your bank may liable for its actions,
including potential wrongful dishonor claims. Banks may handle disagreements between account holders in
different ways. The bank may suggest that one of the parties, who is an authorized signer on the account,
furnish it with instructions fo stop payment on all checks, withdrawals, and transfers from the account -
freezing the account until the dispute is settled. N.D.C.C, § 41-04-43(1) (U.C.C. § 4-403(a)). More
commonly, many banks have a clause in their account agreement authorizing the bank, in its discretion, to (a)
require all authorized signers to act together, and/or (b) require proof, satisfactory to the bank, of each signer’s
continuing authority to act, Finally, some banks have a protective clause in their account agreement that gives
it the right to freeze an account whenever the bank has a valid concern as to anyone’s ownership inferest in,
or right to control, an account. Check your account agreements whenever there is a dispute to see what your
options are.

Is Your Bank Ready for the New Integrated Disclosure Rules?

As you know, revisions to the Dodd-Frank Act require that mortgage disclosures required by the Truth in
Lending Act and the Real Estate Settlement Procedures Act be combined into a single disclosure. The
Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) published final rules to implement the new integrated
disclosures on November 20, 2013; these rules are effective on August 1, 2015. Your compliance countdown
is'well on.




The first new form (the Loan Estimate) combines the current Good Faith Estimate and Initial Truth-in-Lending
disclosure and must be provided to consumers within three business days after they submit a mortgage loan
application. The second form (the Closing Disclosure) combines the current HUD-1 and final Truth-in-
Lending disclosure; this form generally must be received by consumers at least three business days before they
close on the mortgage loan. You will notice that the forms use clear language and are intended to make it
casier for borrowers to find key information, such as the interest rate, monthly payments, and costs to close
the loan. The forms are also meant to provide more information to help borrowers decide whether they can
afford the loan and to compare the cost of different loan offers, including the cost of the loan over time.

The integrated disclosures must be provided in a closed-end consumer credit transaction secured by real
property, whether the real estate has a dwelling upon it or not. Vacant land, land with a residence, land with
a commercial property - if the lender gets a mortgage on the land, if the borrower is a consumer, and if the
primary purpose for which the proceeds will be used is a personal, family, or household purpose, the
transaction is covered by the new requirements. The revised rules apply to ary consumer purpose transaction,
including purchase, second mortgages, refinance, and more; even construction loans and other temporary
financing situations will require disclosures if they are consumer purpose transactions.

The integrated disclosures do not have to be used for home equity lines of credit (which are also not subject
to RESPA), reverse mortgages (which continue to be subject to RESPA), mortgages secured by mobile homes
or by dwellings not attached to property (if the mobile home or dwelling is “attached” and considered real
property, integrated disclosure forms must be used), a creditor that makes five or fewer mortgage loans in one
year, certain narrowly-defined subordinate liens (see 1026.3(h) of the Final Rule), and loans that are not
“consumer loans”, such as commercial or business purpose loans. These transactions must continue to use
current disclosure forms required by TILA and RESPA separately.

What should lenders do now?
Visit with your title company/settlement servicer about:
a) Who will prepare and deliver the Closing Disclosure form?

b) If your bank wants the title company/settlement agent to deliver the form, what method of delivery will
be required?

¢) The new time lines and when final information must be received in order to prepare and disiribute the
Closing Disclosure 3 days before closing.

Lenders and/or title company/settlement servicers need to visit with real estate agents about:

a) New time lines and when information must be finalized in order to prepare and distribute the Closing
Disclosure 3 days before closing.

b) New requirements for scheduling closings in advance — and sticking to the scheduled closing day and time.

Lenders need to visit with settlement software providers about when will the updated software be ready, and
whether that is enough time to prepare.




Lenders need to plan for implementation:

a) Make a list of customized documents you will need.

b) Create a reasonable timeline for implementation.

¢) Consider time needed for training and testing on sample loans.

d) Start educating those who need to know about the integrated disclosures.

DISCLAIMER

COMMUNITY BANKERS' ADVISOR is designed 1o share ideas and developments
related to the field of banking. It is not intended as legal advice and nothing in the
COMMUNITY BANKERS' ADVISOR should be relied upon as legal advice in any
particular matter. If legal advice or other expert assistance is needed, the services
of competent, professional counsel should be sought.




